[صفحه اصلي ]    
اولين سايت مددكاري اجتماعي ايران awt-yekta http://www.socialworkeriran.com
بخش‌هاي اصلي
درباره پايگاه::
اخبار و رويدادها::
مقالات::
پيوندها::
قوانين::
::
جستجو در پايگاه

جستجوي پيشرفته
دريافت اطلاعات پايگاه
نشاني پست الكترونيك خود را براي دريافت اطلاعات و اخبار پايگاه، در كادر زير وارد كنيد.
آخرين مطالب بخش
:: شهريه هايی که از جيب معلولان می رود
:: فشار گرانی سکه روی دوش بدهکاران مهريه
:: 0 7درصد بازنشستگان زير خط فقر هستند
:: لايحه جديد فرزند خواندگی کودکان بی‌سرپرست را به خانه‌ها می‌برد
:: ارايه خدمت به معلولان در حد مطلوب نيست
:: 55 درصد هزينه‌های درمان را مردم پرداخت می‌کنند
:: جزئيات برنامه های مربوط به آسيبهای اجتماعی وزارت کار، تعاون و رفاه
:: سوءاستفاده از عنوان مددکار اجتماعی
:: فرار از خانه؛ يک معلول و هزاران علت
:: نمايشگاه \"کودکان کار\" در فرهنگسرای اميد برگزار می شود
:: يلدا با طعم پايين شهر/ پسته های آنجا خندان نيست
:: دوره بيکاری متقاضيان کار جزو سابقه خدمت محسوب می‌شود
:: بيکاران معلول با 16 سال سابقه پرداخت حق بيمه بازنشسته می‌شوند
:: گلايه از پرداخت نشدن حق بيمه سهم کارفرمای معلولان در 9 ماه گذشته
:: بلاتکليفی 130بی خانمان مبتلا به ايدز/کميته امداد از کارتن خوابها ضامن می‌خواهد
:: اعتياد به ترامادول شديدتر از اعتياد به مواد تزريقی است
:: مرگ ۲۱۶۹ معتاد از فروردين تا مهرماه ۹۰
:: شيشه؛ توهم صعود يا واقعيت سقوط
:: عوامل اخلاقی مؤثر در کاهش تصادفات/ درون ماشين بداخلاق می‌شويم!
:: اميدهايی که در پس قانون جامع حمايت از حقوق معلولان رنگ باخته‌اند...
:: فراخون بان کی‌مون برای تلاش مشترک دولت‌ها و معلولان به منظور دستيابی به توسعه پايدار
:: درخواست کودکان بی سرپرست از وزير دادگستری
:: بلاتکليفی قانون جامع حمايت از معلولان از سال 83 تاکنون
:: 20 سال آينده نيز سالی يک ميليون مبتلای جديد HIV خواهيم داشت
مفاد قانون جامع معلولين

ماده1. دولت موظف است زمينه های لازم را برای تأمين حقوق معلولان، فراهم وحمايت های لازم را از آنها به عمل آورد.

 تبصره. معلول در اين قانون به افرادی اطلاق ميگردد که به تشخيص کميسيون پزشکی سازمان بهزيستی براثر ضايعه جسمی، ذهنی،روانی يا توأم ، اختلال مستمر در سلامت و کارايی عمومی وی ايجاد گردد. به طوری که موجب کاهش استقلال فرد در زمينه های اجتماعی و اقتصادی شود.

ماده 2. کليه وزارتخانه ها، سازمانها وموسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی و انقلابی موظفند در طراحی، توليد و احداث ساختمانها و اماکن عمومی و معابر و وسايل خدماتی به نحوی عمل نمايند که امکان دسترسی و بهره مندی از آنها برای معلولان همچون افراد عادی فراهم گردد.

تبصره1. وزارتخانه ها ، سازمانها و موسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی و انقلابی موظفند جهت دسترسی و بهره مندی معلولان ، ساختمانها و اماکن عمومی ، ورزشی ، تفريحی ، معابر و وسايل خدماتی موجود را در چهارچوب بودجه های مصوب سالانه خود مناسب سازی نمايند.
تبصره 2. شهرداريها موظفند از صدور پروانه احداث و پايان کار برای آن تعداد از ساختمانها و امکان عمومی و معابری که استانداردهای تخصصی مربوط به معلولان را رعايت نکرده باشند خودداری نمايند.
تبصره 3 . سازمان بهزيستی کشور مجاز است بر امر مناسب سازی ساختمانها و اماکن دولتی و عمومی دستگاه های مذکور در ماده فوق نظارت و گزارشات اقدامات آنها را درخواست نمايد.
تبصره 4 . آيين نامه اجرايی ماده فوق ظرف سه ماه مشترکا توسط وزارت مسکن و شهرسازی ، سازمان بهزيستی کشور و سازمان مديريت و برنامه ريزی کشور تهيه و به تصويب هيأت وزيران خواهد رسيد.
ماده 3. سازمان بهزيستی کشور موظف است در چارچوب اعتبارات مصوب در قوانين بودجه سالانه اقدامات ذيل را به عمل آورد:

    الف . تامين خدمات توانبخشی ، حمايتی ، آموزشی و حرفه آموزی موردنياز معلولان با مشارکت خانواده های معلولان و همکاری بخش غيردولتی (خصوصی ، تعاونی ، خيريه) و پرداخت يارانه (کمک هزينه ) به مراکز غيردولتی و خانواده ها .

  ب. گسترش مراکز خاص نگهداری ، آموزشی و توانبخشی معلولان واجد شرايط (معلولان نيازمند ، معلولان بی سرپرست ، معلولان مجهول الهويه ، معلولان با ناهنجاريهای رفتاری) با همکاری بخش غير دولتی و پرداخت تسهيلات اعتباری و يارانه (کمک هزينه) به آنها.

  ج. تامين و تحويل وسايل کمک توانبخشی موردنياز افراد معلول .

  د. گسترش کارگاه های آموزشی ، حمايتی و توليدی معلولان و ارايه خدمات توانبخشی حرفه ای به معلولان جهت توانمندسازی آنان.

  تبصره . کارگاه های آموزشی ، حمايتی و توليدی معلولان موضوع ماده فوق از شمول قانون کار مصوب 29/8/1369مستثنی خواهد بود.

ماده 4- معلولان می توانند در استفاده از امکانات ورزشی ، تفريحی ، فرهنگی و وسايل حمل و نقل دولتی (مترو ، هواپيما ، قطار) از تسهيلات نيمه بها بهره مند گردند.

تبصره . وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، سازمان تربيت بدنی و شهرداريها موظفتند کتابخانه ، اماکن ورزشی ، پارک و امکان تفريحی خود را به نحوی احداث و تجهيز نمايند که امکان بهره مندی معلولان فراهم گردد.
ماده 5. افراد تحت سرپرستی معلولان با معرفی سازمان بهزيستی کشور تحت پوشش بيمه خدمات درمانی و معلولان تحت پوشش بيمه خدمات درمانی و بيمه مکمل درمانی قرار می گيرند.

ماده 6. يکی از فرزندان اوليايی که خود ناتوان و معلول بوده (هر دو يا يکی از آنها معلول باشد) و يا حداقل دو نفر از فرزندان آنها ناتوان و معلول باشد از انجام خدمت وظيفه عمومی معاف می گردد.

تبصره . همسرانی که زن ناتوان و معلول خود را سرپرستی می نمايند مادامی که سرپرستی همسر ناتوان و معلول را برعهده داشته باشند از انجام خدمت وظيفه عمومی معاف می گردند.

ماده 7. دولت موظف است جهت ايجاد فرصت های شغلی برای افراد معلول تسهيلات ذيل را فراهم نمايد:
الف. اختصاص حداقل سه درصد از مجوزهای استخدامی (رسمی ، پيمانی ، کارگری) دستگاه های دولتی و عمومی اعم از وزارتخانه ها ، شرکتها و موسسات ، شرکتها ، نهادهای عمومی و انقلابی و ديگر دستگاه هايی که از بودجه عمومی کشور استفاده می نمايند به افراد معلول واجد شرايط .

  ب. تامين حق بيمه سهم کارفرما توسط سازمان بهزيستی کشور و پرداخت آن به کارفرمايانی که افراد معلول را به کار می گيرند .

  ج. پرداخت تسهيلات اعتباری به واحدهای توليدی ، خدماتی ، عمرانی و صنفی و کارگاه های توليدی حمايتی در مقابل اشتغال افراد معلول به ميزانی که در قوانين بودجه سالانه مشخص می گردد .
د. پرداخت تسهيلات اعتباری خوداشتغالی (وجوه اداره شده) به افراد معلول به ميزانی که در قوانين بودجه سالانه مشخص می گردد.

  ه . پرداخت تسهيلات اعتباری (وجوه اداره شده) جهت احداث واحدهای توليدی و خدماتی اشتغالزا به شرکتها و موسساتی که بيش از شصت درصد سهام و سرمايه آنها متعلق به افراد معلول است.
و. اختصاص حداقل شصت درصد از پستهای سازمانی تلفنچی (اپراتور تلفن) دستگاه ها ، شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی به افراد نابينا و کم بينا و معلولان جسمی ، حرکتی .

  ز. اختصاص حداقل شصت درصد از پست های سازمانی متصدی دفتری و ماشين نويسی دستگاه ها ، شرکتها و نهادهای عمومی به معلولين جسمی ، حرکتی.

تبصره 1. کليه وزارتخانه ها ، سازمانها ، موسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی و انقلابی مجازند تا سقف مجوزهای استخدامی سالانه خود ، افراد نابينا و ناشنوا و معلولين ضايعات نخاعی واجد شرايط را رأسا به صورت موردی و بدون برگزاری آزمون استخدامی به کار گيرند.

  تبصره 2. سازمان مديريت و برنامه ريزی کشور موظف است سه درصد از مجوزهای استخدامی سالانه وزارتخانه ها ، سازمانها ، موسسات دولتی ، شرکتها و نهادهای عمومی و انقلابی را کسر و در اختيار سازمان بهزيستی کشور قرار دهد تا نسبت به برگزاری آزمون استخدامی اختصاصی برای معلولين واجد شرايط با همکاری سازمان مديريت و برنامه ريزی کشور اقدام و معلولين واجد شرايط پذيرفته شده را حسب مورد به دستگاه مربوطه معرفی نمايد.

  تبصره 3. سازمان بهزيستی کشور مجاز است در قالب اعتبارات مصوب خود ، صندوق فرصت های شغلی معلولان و مددجويان بهزيستی را ايجاد و اساسنامه آن را به تصويب هيات وزيران برساند.

  تبصره 4. سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور موظف است آموزش های لازم فنی و حرفه ای را متناسب با بازار کار برای معلولان به صورت رايگان و تلفيقی تامين نمايد.

ماده 8. معلولان نيازمند واجد شرايط در سنين مختلف می توانند با معرفی سازمان بهزيستی کشور از آموزش رايگان در واحدهای آموزشی تابعه وزارتخانه های آموزش و پرورش ، علوم ، تحقيقات و فناوری ، بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و ديگر دستگاه های دولتی و نيز دانشگاه آزاد اسلامی ، بهره مند گردند.
تبصره . آيين نامه اجرايی اين ماده مشترکاً توسط سازمان بهزيستی کشور و وزارتخانه های مذکور و دانشگاه آزاد اسلامی ظرف مدت دو ماه پس از ابلاغ اين قانون تهيه و به تصويب هيات وزيران خواهد رسيد.
ماده 9. وزرات مسکن و شهرسازی ، بانک مسکن و بنياد مسکن انقلاب اسلامی موظفند حداقل ده درصد از واحدهای مسکونی احداثی استيجاری و ارزان قيمت خود را به معلولان نيازمند فاقد مسکن اختصاص داده و با معرفی سازمان بهزيستی کشور در اختيار آنان قرار دهند.

تبصره 1. سيستم بانکی کشور مکلف است ، تسهيلات اعتباری يارانه دار مورد نياز احداث و خريد مسکن معلولان را تأمين کند و به معلولان يا تعاونی های آنها و يا موسسات خيريه ای که برای معلولان مسکن احداث می نمايند پرداخت کند.

  تبصره 2. سازمان ملی زمين و مسکن موظف است زمين مورد نياز احداث واحدهای مسکونی افراد معلول فاقد مسکن را به نرخ کارشناسی تهيه و در اختيار افراد مذکور يا تعاونی ها و موسسات خيريه ای که برای آنان مسکن احداث می نمايند قرار دهد.

  تبصره 3. معلولان از پرداخت هزينه های صدور پروانه ساختمانی ، آماده سازی زمين و عوارض نوسازی معاف می گردند.

  تبصره 4. سازمان بهزيستی کشور موظف است در قالب اعتبارات مصوب خود در قوانين بودجه سالانه و کمکهای يارانه ای اشخاص حقيقی و حقوقی نسبت به احداث واحدهای مسکونی برای معلولان و مددجويان اقدام و مالکيت يا بهره برداری آنها را مطابق آيين نامه ای که سازمان بهزيستی کشور با همکاری وزارت مسکن و شهرسازی و سازمان مديريت و برنامه ريزی کشور تهيه و به تصويب هيات وزيران می رسد به معلولان و مدد جويان واحد شرايط واگذار نمايد.

ماده 10. ميزان کمک هزينه (يارانه) پرداختی سازمان بهزيستی کشور به مراکز غيردولتی (روزانه و شبانه روزی) بابت نگهداری ، خدمات توانبخشی و آموزشی و حرفه آموزی معلولان همه ساله با درنظر گرفتن نرخ تمام شده خدمات و تورم سالانه مشترکا توسط سازمان بهزيستی کشور و سازمان مديريت و برنامه ريزی کشور وزارت بازرگانی تهيه و قبل از خرداد ماه هر سال به تصويب هيات وزيران خواهد رسيد.
ماده 11. مرکز آمار ايران مکلف است در سرشماری های عمومی جمعيت کشور به نحوی برنامه ريزی نمايد که جمعيت افراد معلول به تفکيک نوع معلوليت آنها مشخص گردد.

ماده 12. سازمان صدا و سيمای جمهوری اسلامی ايران موظف است حداقل دو ساعت از برنامه های خود را در هر هفته در زمان مناسب به برنامه های سازمان بهزيستی کشور و آشنايی مردم با توانمنديهای معلولين اختصاص دهد.

ماده 13. سازمان بهزيستی کشور موظف است با ايجاد ساز و کار مناسب ، نسبت به قيموميت افراد معلول اقدام نمايد ، دادگاهها موظفند در نصب يا عزل قيم افراد معلول صرفا از طريق سازمان مذکور عمل و مبادرت به صدور حکم نمايند.

تبصره 1. سازمان بهزيستی کشور موظف است جهت دفاع از حقوق افراد معلول ، در محاکم قضايی وکيل تعيين نموده و به دادگاه مربوطه معرفی کند.

  تبصره 2. آيين نامه اجرايی اين ماده ظرف مدت سه ماه مشترکا توسط سازمان بهزيستی کشور و وزارت دادگستری تهيه و به تصويب هيات وزيران خواهد رسيد.

ماده 14. موديان مالياتی می توانند از طريق سازمان بهزيستی کشور و با نظارت آن جهت احداث مراکز توابخشی ، درمانی و حرفه آموزی و مسکن مورد نياز افراد معلول اقدام نمايند . گواهی هزينه موديان مالياتی در موارد فوق که به تاييد سازمان بهزيستی کشور رسيده باشد به عنوان هزينه قابل قبول ماليايت آنان تلقی می گردد.

تبصره . آيين نامه اجرايی اين ماده مشترکا توسط سازمان بهزيستی کشور و وزارت امور اقتصادی و دارايی ظرف مدت سه ماه پس از ابلاغ قانونی تهيه و به تصويب هيات وزيران خواهد رسيد.

ماده 15. روسای سازمانهای بهزيستی استانها مجازند در جلسات شورای برنامه ريزی و توسعه استان و گروه های کاری آن به عنوان عضو شرکت نمايند.

تبصره . به منظور کمک به اشتغال معلولان و مددجويان رئيس سازمان بهزيستی کشور مجاز است در جلسات شورای عالی اشتغال شرکت نمايد.

ماده 16. اعتبار مورد نياز اجرای اين قانون از محل منابع زير تامين می گردد:

1. محل اعتباراتی که دستگاهها و نهادها حسب وظايف قانونی در قوانين بودجه سالانه منظور می نمايند.
2. از محل اعتبارات هزينه ای و تملک سرمايه ای سازمان بهزيستی کشور که تاکنون از محل اعتبارات مذکور خدمات لازم را به معلولان ارايه می داده است.

  3. از محل وجوه واصله از اجرای طرح هدفمند کردن يارانه ها در کشور.

  4. از محل صرفه جويی در هزينه های دستگاه ها و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی که ميزان سالانه آن برای هر يک از دستگاه ها و شرکت ها و نهاد ها را هيأت وزيران مشخص می نمايد.

  تبصره 1. آيين نامه اجرايی اين ماده توسط سازمان بهزيستی کشور و سازمان مديريت و برنامه ريزی کشور تهيه و به تصويب هيات وزيران خواهد رسيد.

  تبصره 2. آن تعداد يا بخشی از مواد اين قانون که نياز به اعتبار جديدی داشته باشد مادامی که اعتبار لازم از محل منابع مذکور در اين ماده .تامين نگردد ، اجرا نخواهد شد.

:: مقالات مددکار : مرهمی بر زخم های روزگار واکاوی تاثير مددکاری اجتماعی در جامعه( بخش دوم) ::

مرهمی بر زخم های روزگار واکاوی تاثير مددکاری اجتماعی در جامعه( بخش دوم)

در وجود ما اشتياقی به وديعه گذاشته شده که هرگاه برای ديگران قدم خيری بر می داريم، آرامش را در عمق روح و روان خود احساس کرده و يک پله به کمال نزديکتر می شويم.ريشه مددکاری اجتماعی ناشی از تأثير متقابل و نيز بسيار عميق وضعيت زندگی افراد يک جامعه با يکديگر است. در ايران از گذشته های دور مردم با تأسی از پيشوايان دينی رسيدگی به وضع نيازمندان، ايتام و در راه ماندگان را سرلوحه کار خود قرار داده و نسبت به پرداخت وجه خمس و زکات حساس بوده اند. ثبت صدها مورد وقف از گذشته تا امروز گواه ديگری بر اين ادعاست. اولين و کامل ترين الگوی مردم کشورمان در مسير مددکاری اجتماعی حضرت علی (ع) هستند. بزرگمردی که وصف نوازش های پدرانه اش ورد زبان همه بزرگمردان تاريخ از ازل تا ابد خواهد بود.
در سال 1326 هـ. ش در روستای عزآباد 36 کيلومتری يزد، از شکاف ديواری، وقفنامه ای به زبان عربی مربوط به قرن هفتم هجری کشف شدکه پانزده سال بعد، در سال 1341، در 209 صفحه در تهران به نام «جامع الخيرات» انتشار يافت. واقف اين وقفنامه سيد رکن الدين محمد از بزرگان يزد بوده است. سيد رکن الدين شرح وظايف، چگونگی رسيدگی و کمک های اساسی و جزء به جزء امور بيماران و ساير مستمندان را در جامع الخيرات ياد کرده است. برای نمونه در يک مورد شرح می دهد که اگر کوزه آب «کودکان سقا» که در رهگذرها آب می فروخته اند و يا برای مردم به در منازلشان آب می برده اند، بشکند، از وجه خاصی بايد برای آنها کوزه تهيه کنند، تا کودکان بينوا، بر اثر تهيدستی، دست از کوشش برندارند، و به گدايی و ولگردی روی نياورند.
شايد اين برنامه مکتوب را بتوان اولين گام در جهت ساماندهی مددکاری اجتماعی به صورت علمی و منظم در بافت قديم جامعه ايرانی به حساب آورد.
به مددکاری اجتماعی نيازمنديم
مجيد کاشانی جامعه شناس با گرايش مددکاری اجتماعی و عضو هيئت مديره گروه مددکاری دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز با ورق زدن فصل های مختلف تاريخ برايمان توضيح می دهد: «در سال 1359 همزمان با انقلاب فرهنگی اين بحث مطرح بود که آيا رشته مددکاری برای جامعه ما ضرورت دارد يا خير؟ از سوی ديگر چون در دوران قبل از انقلاب از عنوان اين رشته برای نشان دادن چهره ای خيرخواهانه سوء استفاده کرده بودند، نظرها چندان مساعد نبود. در اين ميان عده ای با سعه صدر جلسات متعددی در تهران و قم برای بررسی ابعاد مختلف رشته مددکاری با حضور روحانيون و نيز دانشگاهيان تشکيل دادند. از محضر حضرت آيت الله جوادی آملی و حضرت آيت الله... مجتبی تهرانی کسب اطلاع شد که نهايتاً به ادامه اين رشته در ايران رأی دادند.»
اما کاشانی با ابراز نارضايتی از کم کاری در تحول محتوای رشته مددکاری می گويد:« هنوز از لحاظ سرفصل های مطرح در دانشگاه نتوانسته ايم به يک محتوای کاملاً بومی در رشته مددکاری دست پيدا کنيم. ضرورت وجود رشته مددکاری در بدنه جامعه و سازمان های مختلف بر هيچ کس پوشيده نيست، اما بايد مددکارانی آگاه که از نيازهای جامعه اش با خبر هستند، تربيت کنيم تا درد اجتماع خود را بشناسند و در جهت رفع آن بکوشند.»
برنامه ريزی بلند مدت برای کمک به جامعه
مرد با شانه هايی فرو افتاده روبروی مددکار بهزيستی می ايستد و می گويد: «اين پرونده پزشکی از کار افتادگی ام است. هر دو دخترم می توانند مستمری بگيرند، اگر می شود ما را در اولويت بگذاريد.»
مددکار با لحنی مهربان و دلجويانه پاسخ می دهد: «چشم پدرجان، ولی يک مقدار طول می کشد. بايد تحقيق کنيم.»
مرد اين بار با لحنی شکسته و رنج کشيده می گويد: «آبرويم را گذاشته ام که به نزدتان آمده ام!»
مددکار صرفاً به صورت مادی کمک حال مددجو نيست. متأسفانه خيلی ها تصورشان از تابلو مددکاری نوعی بنگاه خيريه است. جمله آخر اين پيرمرد را بخوانيد: «آبرويم را گذاشته ام که به نزدتان آمده ام!»
مجيد کاشانی می گويد: «مددکاری تلفيق علم و عمل با توجه به علوم عملی و روش های عينی در مواجهه با واقعيت های اجتماعی است. روش هايی که يک مددکار با توجه به تجربياتش برای حل مشکلات هر کدام از مددجويان به کار می گيرد، هنر او را نشان می دهد.
مددکار بايد يک دستورالعمل ويژه را طراحی کرده و با کمک مددجو به نتيجه برساند.»
وی ادامه می دهد: «مددکاری با سه رويکرد فردی، گروهی (خانواده) و جامعی (جامعه) صورت می گيرد. در ايران بيشتر از مددکاری فردی با تکيه بر تکنيک های مصاحبه رو در رو، مشاهده وضعيت زندگی از نزديک، پرکردن پرسش نامه و... بهره می بريم. در برخی جوامع نيز بيشتر طبقه متوسط به مددکار مراجعه می کنند. در اروپا هم طبقات ضعيف، در کشور ژاپن آسيب ديدگان و اقشار ضعيف و در کشورهای متمول چون سوئد گاه حتی قشر مرفه نيز نيازمند خدمات مددکاری اجتماعی هستند.» وی ادامه می دهد:« در ايران مردم به دليل عدم آگاهی اکثراً علی رغم مشکلاتی که دارند، کثرشأن می دادند زير تابلو مددکاری قرار گيرند، لذا معمولاً افراد به شدت آسيب ديده مراجعه کنندگان مددکاران اجتماعی هستند. از طرفی بايد صراحتاً گفت که در بحث مدکاری نه به تعداد کافی نيرو متخصص داريم و نه هزينه اش را که بتوانيم کل اقشار جامعه را پوشش دهيم. وی تاکيد می کند: «دانش مددکاری هنوز هم آنچنان که انتظار می رود بومی نشده است.»
کاشانی با اشاره به اين که مددکاری گروهی را تعطيل کرده ايم و صرفاً به بحث مددکاری فردی آسيب ديدگان پرداخته ايم، می گويد: «حال که شرايط اين گونه است، بياييم از طريق رسانه ها روحيه مددکاری خودجوش را در بين مردم رواج دهيم و به اصطلاح فرهنگ کدخدامنشی را به تصوير بکشيم. الگوی اصلی ما هم پيشوايان دينی و بزرگان باشند. البته خوشبختانه چنين روحيه ای در خون مردم ايران می جوشد. ضمناً در درازمدت به مددکاری جامعی روی خوش نشان داده و برنامه ريزی کلان در راستای مددکاری اجتماعی برای کل اقشار جامعه داشته باشيم.»
هماهنگی سازمان ها برای استفاده از مددکار
از قديم گفته اند پول که باشد، همه چيز هست، ولی بايد گفت کار که باشد، همه چيز مهياست. وارد يکی از غرفه های زنان خودکفای تحت پوشش کميته امداد می شوم. بوی تند ترشی بادمجان به مشام می رسد. از اين قبيل غرفه ها در سال های اخير در خيلی از نمايشگاه ها با هدف نمايش دستاوردهای افراد تحت پوشش کميته امداد، بهزيستی و شهرداری برپا شده اند. کميته امداد معمولاً هر ساله در جشن رمضان به نمايش اين قبيل دستاوردهای هنری و صنعتی همت می گمارد. شهرداری در پارک های مهم شهر تهران بازارچه دائمی راه اندازی کرده است و بهزيستی نيز هرازگاهی نمايشگاه راه اندازی می کند. در بحث مددکاری و توانمندسازی بايد اين واقعيت را پذيرفت که تمام سازمان ها کار فردی را کنار گذاشته و به يک رويکرد جمعی گرايش پيدا کنند تا موفقيت بهتری حاصل شود.
يک زن خودکفا که با کمک وام های کميته امداد امام خمينی(ره) کارش را آغاز کرده است، می گويد: «همسرم که فوت کرد، دائماً زير پرچم اعضای فاميل بوديم. تصميم گرفتم کاری را شروع کنم که با فضای کوچک خانه ام مناسب باشد. ابتدا در حد کمی برای مغازه های محل ترشی تهيه می کردم، کم کم چون کارم خوب بود، مشتری ها خودشان مستقيماً مراجعه کردند و سفارش دادند.»
در حالی که برايم مقداری ترشی مخلوط آماده می کند، روی ورقه ای شماره اش را نوشته و به دستم می دهد. انصافاً هم که اين غرفه از همه غرفه ها شلوغ تر و پررونق تر است.
مددجويان در انتظار را تحت پوشش قرار می دهيم
فريد براتی سوده سرپرست دفتر امور زنان و خانواده سازمان بهزيستی کشور با اشاره به اين که وظيفه اصلی آنها توانمندسازی زنان سرپرست خانوار است، می گويد: «در سازمان بهزيستی کل کشور 3 تا 4 هزار مددکار مشغول به کار هستند. سازمان بهزيستی درتهران بيش از 10 هزار نفر را تحت پوشش خود دارد که قصد داريم تاپايان امسال به رقم 15 يا 16 هزار نفر برسيم.
امسال تلاش می کنيم همه پشت نوبتی هارا تحت پوشش قرار دهيم.»
وی ادامه می دهد: «در حال حاضر 23 کلينيک مددکاری در نقاط مختلف شهر تهران فعالند. 400 مرکز مشاوره نيز زيرنظر سازمان بهزيستی فعاليت می کنند که علاوه بر آن شهروندان می توانند از طريق تلفن از مشاوره تلفنی بهره مند شوند.
افرادی که می خواهند تحت پوشش بهزيستی قرار گيرند بايد به ستاد هماهنگی و پذيرش استان تهران واقع در پيچ شميران مراجعه کنند.»
براتی سوده به تشريح چگونگی اعطای سهام عدالت به افراد تحت پوشش سازمان بهزيستی به ويژه زنان سرپرست خانوار می پردازد و می گويد: «يک سری از مشمولان تحت پوشش بهزيستی بوده اند، که در نوبت قرار گرفته اند. اما يک سری از خانم های جامعه که بعضاً دارای شغل هم هستند، ولی از اين جهت که بالای 35 سال سن دارند و ازدواج هم نکرده اند، خود سرپرست محسوب می شوند. اين قشر حتی اگر پدرشان هم در قيد حيات باشد، در صورتی که سه ماه حق بيمه داده باشند (فرقی نمی کند که پيوسته يا منقطع) می توانند به بهزيستی مراجعه کرده و در ليست برای دريافت سهام عدالت ثبت نام کنند.
شرط اصلی ثبت نام در ليست بهزيستی و مراجعه به مددکار بهزيستی است.»
اين حرکت ها نمادين نيست
از اتفاقات تازه در عرصه مددکاری اجتماعی معرفی مددکاران نمونه کشور به همت سازمان بهزيستی در تيرماه 87 است.
از طرف ديگر خبر تأسيس اورژانس اجتماعی(123) نيز در رديف خبرهای مهم اين ماه قرار دارد. از سيد حسين موسوی چلک مديرکل دفتر امور آسيب ديدگان اجتماعی درباره تلاش برای شناسايی و رفع مشکلات مددجويان می پرسم، پاسخ می دهد: «دير شروع کرده ايم، ولی می خواهيم فضای خالی بين خانه و پليس را پر کنيم. رويکرد ما انسانی است. می خواهيم به فرض مثال آبروی دختری که از محيط خانه برای مدت کوتاهی خارج شده و حال بازگشته است، حفظ شود. به نظرشما اين دختر را با ماشين نيروی انتظامی و دستبند به آغوش خانواده اش برگردانند، بهتر است و يا اين که از طريق مشاوره های مددکاری زمينه برای بازگشتش فراهم شود؟»
موسوی چلک ادامه می دهد: «سعی داريم به قوانينی برسيم که به مداخله مددکار ابعاد جديدتری ببخشد. اين گونه به جای پليسی کردن يک ماجرا، از پتانسيل مددکاران اجتماعی در حل مشکلات شهر استفاده می شود.»

   کيهان


  
تسهيلات مطلب
ساير مطالب اين بخش ساير مطالب اين بخش
نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ
ارسال به دوستان ارسال به دوستان


كد امنيتي را در كادر بنويسيد >
::
دفعات مشاهده: 3895 بار   |   دفعات چاپ: 345 بار   |   دفعات ارسال به ديگران: 60 بار   |   2 نظر
نظرات كاربران
نظر ارسال شده توسط نام يا پست الکترونيک در تاريخ 27/7/1388
سلام دوست عزيز! اين اولين باري است كه به وب شما سرمي زنم و ازمطالبش استفاده مي كنم، وب زيبايي داريد. خوشحال مي شوم كه به وب من هم سري بزنيد و به يادگارخطي روي وبم بكشيد. با تشكرمديريت وب سایت؛ شيوامرادي، (کارشناس مددکاری اجتماعی و کارشناس ارشد جامعه شناسی). تابعد... ياحق.
نظر ارسال شده توسط shiva.moradi@gmail.com در تاريخ 27/7/1388
سلام دوست عزيز! اين اولين باري است كه به وب شما سرمي زنم و ازمطالبش استفاده مي كنم، وب زيبايي داريد. خوشحال مي شوم كه به وب من هم سري بزنيد و به يادگارخطي روي وبم بكشيد. با تشكرمديريت وب سایت؛ شيوامرادي، (کارشناس مددکاری اجتماعی و کارشناس ارشد جامعه شناسی). تابعد... ياحق.
www.eloquent.persianblog.ir
اولين سايت مددكاري اجتماعي ايران http://www.socialworkeriran.com
Static site map - Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 679 queries by AWT YEKTAWEB 2.0.6.5